#EnterPeople: Alex ugostila Josipa Barišića, 22-godišnjaka koji razvija jednu od najkompleksnijih survival video igrica u svijetu!

U prvoj ovosezonskoj #enterpeople epizodi Alex je ugostila Josipa Barišića, 22-godišnjaka koji se bavi izradom video igrica. Sa svojom ekipom napravio je “Gas Guzzlers Extreme” igricu koja je kupljena oko 250.000 puta, a trenutno radi i na jednoj od najkompleksnijih survival igrica na svijetu.

Ljubav prema video igrama ima još od malih nogu kad je od tetke iz Njemačke dobio svoju prvu igraću konzulu i ‘Super Maria’, a ona traje do danas. U izradi video igrica okušao se nedavno, kad je “na blef” odlučio nekim studijima poslati molbe i primjere svojih radova, a jedan od njih (Gamepires) pozvao ga je na razgovor i ponudio mu posao.

Za izradu “Gas Guzzlers Extreme” igrice trebalo mu je 3-4 godine, a trenutno se konvertira i za druge platforme – XBox i PlayStation.

S obzirom da je izrada igrice trajala toliko dugo, Alex je zanimalo kako izgleda Josipov prosječni radni dan. “Pa dosta smo veseli, osim što se tu i tamo nađe koji psihički problem. Ujutro se dođe na posao, upali se računalo, skuha se kava, pale se programi… I onda se vide prvi problemi koji dolaze s tim programima pa već tu lagano prorade živci. Ali nema veze. Lagano živčanost opada kroz dan… Jer pola stvari radi, pola ne radi. Ali više manje smo svi dobre volje, nasmijavamo se sa svojim ispadima” – kaže Josip.

Inače, Josip sa svojim timom trenutno radi na novom projektu razvoju jedne od najkompleksnijih survival igara u svijetu. Josip kaže kako je ta vrsta igara sve popularnija u svijetu, međutim svakoj od postojećih našli su zamjerku zbog čega su se odlučili sami okušati u izradi vlastite. “Za sad nam ide super, jako kvalitetno. Trenutno imamo jedan od najkompleksnijih metabolizama unutar igre u svijetu igara, nitko još nije napravio nešto takvog tipa. Da pojednostavim – što se u ljudskom organizmu događa u stvarnosti, događat će se i u igrici.” – rekao je Josip.

Ono što nas je sve, pa tako i Alex, zanimalo jest: “Ima li love u gaming industriji?“.

Pa ima, ovisno o tome kakvu igru napraviš. Ako napraviš nešto što se ljudima sviđa, potencijalno imaš milijune eura, a ako napraviš nešto što ljudi neće prihvatiti, možeš zatvoriti studio.” – jasan je bio Josip koji isto tako kaže kako “više novca leži u izradama video igara nego u njihovim igranju“.

Za sve koji se žele okušati u izradi video igrica, Josip ima jedan savjet: “Ful je jednostavno. Sjedni za računalo i kreni istraživati ono što te zanima.”
Svi koji su zainteresirani za posao i/ili imaju neko pitanje, Josipov studio u kojem radi (Gamepires) otvoren je za sve upite bilo putem maila, društvenih mreža ili osobno.

Niže ti prilažemo kompletnu #enterpeople epizodu, Josipu i u daljnjem razvoju igara želimo puno sreće i uspjeha.

Ako i ti imaš nekoga na koga si ful ponosan i misliš da zaslužuje sjesti pet minuta slave u eteru Entera, prijavi ga putem bilo koje od naših društvenih mreža, na mail [email protected] ili preko našeg WhatsApp-a na 09 97 97 99 99. Mikrofon čeka.