Znanost na djelu: Trnci za vrijeme slušanja glazbe mogli bi pomoći u liječenju psiholoških poremećaja!

Written by on 11/09/2017

Ako si se ikad naježio/la slušajući neku brutalnu stvar, to nešto govori o tebi. Ovakvi su podražaji jedinstveni i zapravo – rijetki.

A izgleda da imaju i znanstvenu pozadinu. Bivši student Harvarda, Matthew Sachs, istraživao je manifestaciju podražaja za vrijeme slušanja glazbe na 20 studenata. Od ukupnog broja studenata u istraživanju, polovica ih je osjetila trnce i naježila se, a polovica nije.

Nakon toga, napravio je ‘scan‘ mozga svih sudionika i zaključio kako studenti koji su pokazali fizičke, ali i emocionalne reakcije na glazbu, imaju drugačiju strukturu mozga. Točnije – “gušći volumen vlakana koji povezuju njihov audio korteks i područja koja procesiraju emocije.” Sukladno tome, došao je do zaključka da navedena dva područja kod tih ljudi učinkovitije međusobno komuniciraju.

Matthew i dalje nastavlja s provođenjem svojeg istraživanja, a cilj mu je dokazati kako ove reakcije mogu pomoći u tretiranju psiholoških poremećaja: “Primjerice, depresija uzrokuje nemogućnost doživljavanja užitka svakodnevnih stvari. Kao terapija bi se mogla koristiti glazba koja bi pomogla doživljavanju tih emocija.” – kaže Matthew.

Iako smo svi više manje svjesni navedenih tvrdnji, one poprimaju drugu dimenziju kad se stave na papir i znanstveno dokažu. Ali dobro je znati da ćeš vrlo vjerojatno uskoro barem imati i znanstveni izgovor za glasno slušanje mjuze… Kad te netko zamoli da stišaš zvučnike, samo mu dobaci da liječiš depru.

 

Facebook Comments

[There are no radio stations in the database]