Kygo doživio debakl? U prvih sedam dana njegov EP u Americi prodan u samo 37 primjeraka!

Prošli tjedan Kygo je izbacio svoj Stargazing EP koji je prema podacima koje daju Chart Data i Nielsen Report, u Americi prodan u svega – 37 primjeraka! Znači ne 37.000, ne 3.700, ne 370 nego trideset i sedam.

Taj je podatak pomalo iznenađujuć budući da se Kygo u zadnje dvije godine etablirao kao jedno od zvučnijih i poželjnijih imena na EDM sceni.

Mnogi bi rekli kako je posrijedi debakl, ali očito za to postoji dobar razlog. Stargazing je EP (iliti extended play) sa svega pet pjesama na kojima su suradnje s imenima kao što su Selena Gomez, Ellie Goulding i U2 te bi čovjek očekivao da će se taj (nazovimo to tako) mini album prodati u više primjeraka. Međutim, kad se zagrebe malo ispod površine, stvari su jasne.

It Ain’t Me“, Kygova suradnja sa Selenom Gomez, na Spotifyju je skupila preko 500 milijuna streamova te 385 milijuna pregleda na YouTubeu. Nešto lošije ide njegovoj suradnji s Ellie Goulding koja broja nekih 50ak milijuna pregleda na YouTubeu, dok “You’re The Best Thing About Me” ft. U2 nije dosegla niti brojku od milijun. Nešto bolje ide njegovoj najnovijoj stvari “Stargazing” koja ima oko pet milijuna pregleda.

Znači u tom grmu leži zec. Prvo izbaciš hit, ljudi ga se zasite i automatski iskazuju manji interes prema ostalim stvarima koje su više manje rađene na istu formu, budući da je formula isprobana. Kad se tome pridoda i činjenica da se EP rijetko kad izdaje u fizičkom obliku te da je izvođačima u današnje vrijeme broj streamova važniji nego prodaja glazbe u fizičkom obliku, brojka od svega 37 prodanih primjeraka nas i ne čudi baš toliko.