#EnterPeople: Alex po prvi put u goste došao – VATROGASAC!

Alex je u ovotjednoj #enterpeople epizodi imala posebnu čast po prvi put otkako #enterpeople postoji ugostiti – vatrogasca! U goste joj je stigao 24-godišnji Marin Čveljo, profesionalni vatrogasac koji je ovog ljeta gasio požare diljem Dalmacije, a na Enter je isto tako došao s full opremom i to ne samo za potrebe fotkanja i objavljivanja na našim društvenim mrežama, već i zato što su vatrogasci, kako kaže, “aktivni 0-24 i uvijek spremni za sve intervencije“.

Marinova životna vatrogasna priča kreće 2001. godine kad se sa svega 8 godina upisao u DVD (dobrovoljno vatrogasno društvo) jer ga je “to sve jako interesiralo, a i živi svega dvije ulice dalje od DVD-a“.

Alex je, kao i sve nas, zanimalo malo detaljnije objašnjenje prvotne Marinove izjave u kojoj je zaključio kako je posao dobrovoljnog vatrogasca zapravo neprekidan i traje 0-24h: “Kao dobrovoljni vatrogasci svi imamo neke poslove sa strane, s tim da ja i radim kao vatrogasac. U DVD-u smo aktivni 0-24, što znači da za intervencije trebamo biti raspoloživi u bilo koje doba dana pa čak i ako nekome mačka zapne na drvetu. Jednom sam prilikom čak i susjedu spašavao papigu s drveta, iako papiga leti.” – kroz smijeh se prisjetio Marin.

Za sve što radi, Marin ima punu podršku svoje obitelji i svi su sretni jer je on sretan s onime što radi, iako su u početku bili zabrinuti njegovu sigurnost, što je sasvim logično.

Inače, Marin kaže kako vatrogasci u bazi slobodno vrijeme provode igrajući PlayStation, stolni tenis, ali i prolazeći poligon i razne treninge. Ono što je u cijeloj priči potrebno posebno pohvaliti i istaknuti jest Marinova nesebičnost. Naime, nakon odrađena tri odrađena dana Ultre u Splitu, odlučio je ne ići na godišnji i kupanje, već je ostao gasiti požare u Dalmaciji, a u nastavku ti donosimo i nekoliko nejgovih privatnih fotografija sa požarišta i to iz prvog lica. Čisto da vidiš s čime se sve naši vatrogasci suočavaju. Alex je stoga konstatirala kako fiktivne superjunake poput Batmana i Supermana gledamo na TV-u, dok oni pravi, od krvi i mesa, šetaju među nama. E pa jedan od njih je i Marin.

Kad se probudio u apartmanu nakon odrađene Ultre, imao je što za vidjeti. Kako kaže, doslovno mu je gorilo pod petama, zbog čega je odlučio ostati na obali i sudjelovati u gašenju požara koji su zahvatili našu zemlju, a na najduljoj je intervenciji bio čak 26 sati u komadu. 

Na pitanje kako sve to izdržava i koja mu je oprema potrebna, Marin odgovara: “Ne smijem si dopustiti da mi koncentracija u takvim trenucima padne. Opremu svatko ima svoju, a ona se sastoji od onog osnovnog. To su hlače, čizme, jakne, rukavice, opasač, pokapa i kaciga. Sama oprema, samo da ju obučemo na sebi, teži nekakvih 15ak kilograma.”.

Začudo, u Marinovom DVD-u ima i žena: “Ima  žena. Ima žena koja su jako aktivne. Neke idu na natjecanja, neke idu s nama na požarište, a neke su nam samo podrška u DVD-u.” Kao svoju najluđu intervenciju Marin bi izdvojio jednu dojavu o požaru, no nakon što je s kolegama došao na teren, shvatio je da je u pitanju bila jedna djevojačka večer. Kaže, nije bilo striptiza.

A što je sve potrebno za biti vatrogasac? “Za to je potrebno samo dobra volja i želja da se slobodno vrijeme iskoristi pomažući drugima. Za sve ostalo vas mi obučimo.“.

Inače, Marinova je najveća želja zaposliti se u javnoj vatrogasnoj postaji, a mi mu za to držimo ogromne fige i želimo mu puno sreće i uspjeha. Ukoliko si propustio ovotjednu #enteprople epizodu, u nastavku ti je prilažemo u potpunosti.

Ako pak i ti imaš nekoga za koga smatraš da je vrijedan #enterpeople gostovanja, prijavi ga na bilo koju našu društvenu mrežu, na WhatsApp (09 97 97 99 99) ili na mail [email protected]. Mikrofon čeka. 🙂