#EnterPeople: Alex ugostila Martinu Smolec, 26-godišnju hokejašicu i hrvatsku reprezentativku!

U ovotjednoj #enterpeople epizodi kod Alex gošća je bila Martina Smolec, 26-godišnja hokejašica koju je za gostovanje prijavio njen brat.

Martina se hokejom na ledu bavi već 12 godina, članica je hokejaškog kluba “Grič“, a ujedno igra i za hrvatsku hokejašku reprezentaciju u kojoj je najbolji strijelac.

Sve je krenulo s Martininih 14 godina kad je krenula razmišljati o tome koji bi sport mogla trenirati, a onda je u jednom časopisu za tinejdžere vidjela da cure treniraju hokej: “Oduvijek sam na ledu, mama i tata su mi se upoznali na ledu prije 30 godina tako da je ta ljubav prema ledu oduvijek bila tu. U istom tom časopisu našla sam broj telefona, nazvala trenera i on mi je samo rekao ‘dođi‘” – objašnjava Martina.

Iako mnogi s treniranjem sportova kreću i u mnogo mlađoj dobi, Martinu to nije spriječilo da ostvari neke hvale vrijedne rezultate, no pritom je ustvrdila kako godine i nisu toliko bitne koliko je bitna predanost tom sportu: “U hokeju možeš biti dobar samo ako sam radiš na tome i dolaziš na treninge redovito… Ali taj individualan rad je bitan. Čak i kod onih koji imaju više treninga na tjednoj bazi“.

Što se do sad postignutih rezultata tiče, Martina kaže kako je jako zadovoljna jer se trenutno nalaze na trećem mjestu austrijske lige. Međutim, četiri utakmice su im otkazane zbog nedovoljno slobodnih termina, no nada se da će ih uspjeti nadoknaditi do kraja sezone i tako osvojiti prvenstvo. Do sad je Martina postigla sljedeće: u Sloveniju su se prijavili 2003. godine u njihovu ligu s tri njihova kluba, zatim je 2006. i 2007. sudjelovala na najjačoj europskoj ligi “Elite Women’s Hockey League“, a te su iste 2007. godine članice njenog kluba putovale u Rumunjsku na svjetsko prvenstvo gdje su osvojile prvo mjesto.

Zadnji veliki uspjeh Martine i njene ekipe bio je 2013./2014. godine kad su osvojile DEBL Ligu, odnosno žensku inačicu EBEL-a. Te su iste godine na svjetskom prvenstvu na Islandu osvojile zlato i tako prešle u višu diviziju.

Što se tiče trenutne situacije u ženskom hokeju na ledu na našim prostorima, Martina kaže kako u Zagrebu u njihovom klubu hokej trenira 20ak cura. Uz to, u Zagrebu postoji još jedan dodatan klub, a dva su i u Sisku: “Situacija je odlična, a bila bi još i bolja kad bi mogli možda privući neke mlađe generacije kako bi nastavile ono što mi radimo već godinama.” – kaže Martina te dodaje kako smatra da se ovakav sport ne bi trebao dijeliti na žene i muškarce jer ga smatra podjednako teškim za oba spola.

Da ne ide baš sve uvijek kao podmazano, dokazuje i Martinina anegdota koju je podijelila s Alex. Jedne je zime sa svojim prijateljicama odlučila rekreativno otići na Plitvice, a iako je praktički cijeli život na ledu, uspjela je pasti više puta nego neke druge cure koje na led staju maltene prvi put.

Kao najveće prednosti hokeja kao sporta Martina navodi činjenicu da je riječ o ekipnom sportu koji uključuje mnoga druženja i putovanja, a članovi tima međusobno su si kao mala obitelj.

Martini i u daljnjem radu želimo puno hokejaške sreće i uspjeha, a tebi ovdje prilažemo kompletnu #enterpeople epizodu.

Ako i ti imaš nekoga na koga si ful ponosan i misliš da zaslužuje svojih pet minuta slave u eteru Entera, prijavi ga putem bilo koje od naših društvenih mreža, na mail [email protected] ili preko našeg WhatsApp-a na 09 97 97 99 99. Mikrofon čeka.