Apple preuzima Shazam!

Mnogi su se raspisali o ovome pa ćemo i mi. Ako je je vjerovati navodima na mnogim tehnološkim portalima među kojima se ističe TechCrunch, Apple finalizira proces preuzimanja Shazama, najpopularnije platforme za prepoznavanje glazbe.

Shazam je osnovan davne 1999. godine i u originalu je bio zamišljen kao SMS usluga putem koje su korisnici mogli identificirati pjesme te televizijske emisije i filmove. Svega devet godina kasnije – 2008., pokrenut je Shazam 2.0 koji je funkcionirao samo na iPhoneu. Do 2016. godine Shazam je stekao toliku popularnost da su iz kompanije u listopadu te godine potvrdili kako je aplikacija downloadirana čak milijardu puta, a od njenog osnutka korisnici su shazamali pjesme čak 30 milijardi puta.

Nisu to male brojke i naravno da je Apple zainteresiran za nešto takvih kapaciteta, međutim i dalje nije poznato koliko će trebati odriješiti kesu. Neki izvori tvrde da se brojke kreću oko milijardu dolara, dok drugi navode nešto skromijih 400-tinjak milijuna. U svakom slučaju, bit će ovo još jedna zlatka koka za Apple koji je zadnju veliku akviziciju izveo 2014. godine kad je kupio Beats za otprilike tri milijarde dolara.