Preko 10.000 dolara na Kickstarteru: Alex u Enter People pozvala 19-godišnjeg Alberta Gajšaka!

Alex je u ovotjednoj, posljednoj ovogodišnjoj Enter People epizodi ugostila 19-godišnjeg Alberta Gajšaka, Karlovčanina koji je tvorac igraće konzole “MAKERbuino” koja je posebna po tome što ju sastavlja sam korisnik, a sa svojim je start-upom pobjedio na ovogodišnjem Zagreb Connect natjecanju.

MAKERbuino je igraća konzola nalik originalnom Game Boyu, a najveća je razlika u tome što igraća konzola dolazi nesastavljena, odnosno u dijelovima koje korisnik sam sastavlja: “Znači to je kao neki namještaj iz IKEE, kao nekakvi high-tech legići, a korisnik sam pretražuje uputstva na internetu i sastavlja tu konzolu pa usput i nauči nešto novo i korisno o elektronici i programiranju. Možemo reći da je to neki edukativni alat zamaskiran u oblik igraće konzole” – objasnio je Albert.

Na Alexino pitanje koliko je teško sastaviti navedenu konzolu, Albert odgovara: “Ovisi koliko godina imate. Mi na kutiju pišemo nekakvih 11+, a ja bih rekao da je težina na skali do 10 otprilike šest“.

Inače, od samog začetka ideje pa do realizacije gotovog proizvoda Albertu i njegovom timu bilo je potrebno otprilike tri godine.

Prvi je prototip konzole, koji je Albert slagao preko vikenda “ne pretjeranim intenzitetom i ne na dnevnoj bazi“, razvijen 2014. godine, a od tada pa do 2016. godine se Albert njime predstavljao na raznim sjamovima i tek je tad u svoj proizvod počeo ulagati mnogo veći trud, vrijeme i napore.

Ova je godina bila posebno uspješna za Alberta i to iz nekoliko razloga. Prvi je put zaista počeo prodavati MAKERbuino, osnovao je firmu, a s njime je osvojio i dvije velike nagrade: prvo mjesto na Idea Knockout 2017 natjecanju na kojem je kao nagradu dobio plaćeni put u Las Vegas na najveći sajam tržišne, odnosno potrošačke elektronike te prvo mjesto na Zagreb Connect natjecanju koje mu je donijelo bicikl i 60.000 kn na račun svoje firme.

Firmu je, s čijim izgovorom naši domaći ljudi često imaju problema, Albert odlučio nazvati “Circuitmess“, a do imena je došao kombinacijom dviju engleskih riječi: curcuit (elektroničko sklopovlje) i mess (koji aludira na kreativni nered). Inače, Albertov potencijal prepoznao je i Tomislav Car, izvršni direktor (CEO) tvrtke Infinum, a dijelom ove priče postao je i prije nego što je Albertova firma uopće postojala. Tako iza MAKERbuina osim samog Alberta stoji i već spomenuti Tomislav, njegova supruga, Albertov otac te još nekolicina bližih suradnika.

Albert je završio srednju školu, no faks nije upisivao jer se, kako kaže, ne bi mogao dovoljno kvalitetno posvetiti dvije stvari istovremeno, a priliku koja mu se s ovim proizvodom ukazala nije želio propustiti.

Inače, cijena MAKERbuina je 300-tinjak kuna, a moguće ga je kupiti putem webshopa na makerbuino.com te preko još nekolicine preprodavača iz Slovenije, Japana i Velike Britanije. Najviše konzola prodaje se u Ameriku, zatim Veliku Britaniju i Njemačku.

Čak i u slučaju značajnijeg financijskog uspjeha, Albert namjerava sjedište svoje firme zadržati u Hrvatskoj zbog nižih troškova, ali i lakše kontrole kvalitete proizvoda.

Albertu i dalje želimo puno sreće, uspjeha i daljnjeg napretka te sve najbolje u 2018. godini! Ako si kojim slučajem propustio/la ovotjednu #enterpeople epizodu, ovdje ti je prilažemo u cijelosti.

A ako i ti imaš nekoga na koga si ful ponosan i misliš da zaslužuje svojih pet minuta slave u eteru Entera, prijavi ga putem bilo koje od naših društvenih mreža, na mail [email protected] ili preko našeg WhatsApp-a na 09 97 97 99 99. Mikrofon čeka.