Enter People: Kod Alex stigla Željka Butković, 27-godišnja ragbijašica kluba “Mladost”!

Ovog je tjedna kod Alex u Enter People stigla Željka Butković, 27-godišnja članica ženskog akademskog ragbi kluba Mladost, a koju je za gostovanje pred našim mikrofonom prijavila jedna od članica te momčadi.

Iako se bavi ragbijem, Željka je diplomirala arhitekturu, a ragbijem se počela baviti sasvim slučajno: “Nakon srednje sam upisala arhitekturu koja je iziskivala jako, jako puno crtanja. I trebala sam nekakav izlaz od svega toga, da se malo ispušem… Vidjela sam neku reportažu o tome kako u ragbiju nema cura jer je to sve nepoznato i novo kod nas pa rek’o zašto ne, ajmo probati nešto novo i ludo. I evo me i danas ovdje, s jako puno iskustva, a nadam se da će ga biti i više” – rekla je Željka.

Inače, Željka u klubu nosi titulu voditelja ekipe, a ujedno je i članica Uprave kluba. Igrala je za reprezentaciju punih pet godinu, a u tom je periodu ostvarila zaista puno uspjeha od kojih se ističe onaj najveći – 2012. godine reprezentacija je u A diviziji u Bugarskoj osvojila srebro, a upravo im je to omogućilo kvalifikacije za prvenstvo u Moskvi.

Željka u međuvremenu prestala igrati za našu repku, međutim ostala je u klubu s još nekoliko cura jer se trudi sa svojim znanjem sve to dići na malo viši nivo i to ne samo u Hratskoj, već i u našim okolnim ligama. Uz sve navedeno, Željka je i sudac-pripravnik. Ispit je položila prije tri godina dok je još igrala, a cilj joj je bio upoznati igru s obzirom na njena stečena iskustva. Nažalost, Željka kaže kako se još uvijek nije toga primila kako spada jer to iziskuje dosta vremena, baš kao i pripreme za utakmice.

Što se tiče ragbija kod nas, Željka kaže kako je situacija ok. “Postoji potencijal, postoje ljudi koji žele uložiti više. Upravo smo se kao klub vratili s jednog od najvećih snow ragbi turnira Europi koji se održava u Italiji. Igra se 2 dana kao na europskim prvenstvima-  20 muških ekipa, 8 ženskih, a od toga smo izgubili samo od jedne polu-profi ekipe iz Njemačke tako da cure imaju velikog potencija. A na kraju smo i osvojili 3 mjesto.” – rekla je Željka.

U Hrvatskoj su trenutno aktivna tri kluba, od čega su dva Zagrebu. Budući da je riječ o ženskom ragbiju, pitanje “što sve treba jednoj ženi kako bi se bavila ragbijem?” nametnulo se samo od sebe. “Ragbi je specifičan sport, nema nekih predispozicija, u ragbiju postoji pozicija za svaku osobu. Svi su dobrodošli bez obzira na visinu, težinu, dob… Svi su slobodni doći” – objasnila je Željka koja kaže kako ragbi nije težak, ali jest naporan i fizički eksplozivan sport koji iziskuje treninge i puno kondicije. “Sve što je potrebno za početak jesu udobne tenisice i stara trenirka koju vam nije žao uprljati” – šalila se Željka.

A planovi ragbi kluba Mladost veliki su i u ovoj godini: 24. ožujka organiziraju otvoreno prvenstvo Grada Zagreba na kojem očekuju ekipe iz Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Njemačke, Bosne i Hercegovine te naravno, iz Hrvatske.

9. i 10. lipnja na stadionu Stjepan Spajić u Zagrebu održat će se europsko prvenstvo na kojem će se u dva dana izredati 12 muških i 12 ženskih ekipa.
A za sam kraj gostovanja, Željka je imala i jednu prigodnu poruku: “Usudite se probati nešto novo u životu, možda ispadne nešto najbolje što vam se ikad desilo.

U slučaju da si propustio/la ovotjednu Enter People epizodu, niže ti ju prilažemo u cjelosti.

A ako i ti imaš nekoga na koga si ful ponosan i misliš da zaslužuje svojih pet minuta slave u eteru Entera, prijavi ga putem bilo koje od naših društvenih mreža, na mail [email protected] ili preko našeg WhatsApp-a na 09 97 97 99 99. Mikrofon čeka.