Aktualna svjetska prvakinja u boksu stigla u Enter People: Kod Alex gostovala Ivana Habazin!

Alex je u ovotjednoj #enterpeople epizodi ugostila Ivanu Habazin, 28-godišnju aktualnu svjetsku prvakinju u boksu koja je svoju drugu titulu osvojila prije malo više od 10ak dana, 16. ožujka ove godine.

Kako Ivana kaže, za njen boksački put i karijeru kriv je – film Rocky. “Gledala sam po koji zna koji put taj film i kroz glavu mi je prošla misao ‘Pa mogla bi ti boksat..’. I onda druga misao ‘Ma daj, o čemu ti to pričaš?’, pa onda opet ‘Pa da… Bila si dobra u prijašnjim sportovima, mogla bi bit i u ovome..’. Ja onda sama sebi kažem ‘Ok, sad si fakat luda.’, da bi nastavila dalje s ‘Pa mogla bi bit svjetska prvakinja’…. I rekla sam si da se sad već zabrinjavam za sebe jer za početak uopće ne znam boksaju li žene u Hrvatskoj. I onda kažem sama sebi ‘ok, mogla bi probat’. I četiri i pol godine nakon što sam počela s boksom sam prvi put bila svjetska prvakinja, a sad, evo, i po drugi put.” – rekla je Ivana koja za sebe kaže kako je bila nestašna već i kao dijete.

Inače, Ivana ima punu podršku roditelja, kojima je doduše sve to teško gledati: “Buraz mi je bio na par borbi, ali kaže da mu je sve to teško gledati pa radije izbjegava. Mama isto tako, mora popit neke tablete za smirenje. Ja sam imala želju da baka pogleda jednu moju borbu, ali je ona rekla da ti nikad neće moć pa nije ni sad. Na kraju je bacila oko na svega par kadrova na telki, ali dobro, ispunila je moju želju.” – rekla je Ivana koju u TV prilozima nerijetko nazivaju “djevojkom od nula dolara“.

Sve je ovo jedna velika, kako kaže Ivana, improvizacija. Boksom se bavi već osam godina, a uz svoju volju, pomoć trenera te podršku obitelji već je dva puta ponijela titulu svjetske prvakinje, iako nije imala nikakvu novčanu potporu kako od sponzora, tako niti od strane države. Tek kad sam se pomirila s tim i rekla da me baš briga, maksimalno sam se posvetila treningu i borbama.” – objasnila je Ivana i dodala kako u prosjeku trenira dva, a ponekad i tri puta dnevno.

Malo je reći kako je na Ivanu pred borbu za titulu svjetske prvakinje bio stavljen veliki pressing, a i ona si je sama, kako kaže, zadala velik imperativ: “Bila je to borba biti ili ne biti, a da sam taj meč izgubila, ne bih više boksala, to je sigurno. Kako je borba krenula, prve dvije runde su bile dobre, ali u trećoj rundi mi se rasplela ta neslavna pletenica. Kosa mi se odmotala i ful me smetala i dekoncentrirala, zbog toga sam propustila nekoliko dobrih udaraca. Čak sam pomislila Isuse Bože, izgubit ću meč, al dobro, odboksat ću ga do kraja. Ubrzo je bila peta runda i nekako sam uspjela pogoditi protivnicu lijevim swingom i ja sam nekim čudom pobjedila. To je valjda u meni prirodno, volim završiti sve započeto i stvarno ne volim gubiti.” – ispričala nam je aktualna svjetska prvakinja koja prije borbe inače sluša – KLAPE!

Na pitanje zašto se tako malo žena u Hrvatskoj bavi boksom, Ivana odgovara: “Teško je to reći. Boks se sve više popularizira, čak se i žene sve više uključuju u to, ali rekla bih da nismo dovoljno razvijeni i logistički potkovani kako bi to sve bilo razvijenije.” te dodaje kako ne namjerava ostati u Hrvatskoj jer “to nema smisla, a uz to joj se pružaju i privlačne inozemne prilike.

Ivani i u daljnjim borbama i karijeri općenito želimo puno sreće i uspjeha, a tebi ovdje prilažemo kompletnu #enterpeople epizodu ovog tjedna.

 

A ako i ti imaš nekoga na koga si ful ponosan i misliš da zaslužuje svojih pet minuta slave u eteru Entera, prijavi ga putem bilo koje od naših društvenih mreža, na mail [email protected] ili preko našeg WhatsApp-a na 09 97 97 99 99. Mikrofon čeka.