Enter people: Marko Boko – balansiranje vijeća Europe i organizacije Graffiti na Gradele

Alex je u ovotjednoj epizodi #enterpeople ugostila 27 – godišnjeg Marka Boku, dečka koji 7 godina organizira event Graffiti na gradele, radi u vijeću Europe, organizira koncerte i profesionalno radi u političkim komunikacijama.  

Graffiti na gradele je festival u Bolu na Braču koji se održava već sedam godina za redom.

Ja sam tad još bio student na FPZG-u i ljeti sam se vraćao kući u rodni Bol raditi sezone, tada sam još aktivno crtao grafite i shvatili smo da takvog sadržaja bližeg mlađima nedostaje ljeti u Bolu, javili smo se lokalnom Centru za kulturu iz koje su rekli da nas ne razumiju ali su nam dali zid da pokažemo što možemo i od tada nas supportaju.’ I ostalo je povijest.

Graffiti na Gradele se izprofilirao kao jedan od top 10 street – art festivala u svijetu, a prošle godine zabilježen je rekordni broj posjetitelja. Rekordno posjećeno šesto izdanje bilo je, prema medijima, publici, partnerima i izvođačima, najuspješnije, najzabavnije i najveće do sada, a Bolu je iza sebe ostavilo prekrasne murale cijenjenih svjetskih umjetnika. Fokus festivala je hip – hop i trap glazba i prekrasni grafiti čiji su autori svjetski priznati umjetnici.  Graffiti na gradele se ove godine održava od 26.  do 28. srpnja, a najavljeni su High Five, Kukus klan, DJ Tikach, Oliver iz Krankšvestera, a iz Njemačke dolazi grafiter Flying Fortress koji će na festivalu proslaviti 30 godina svog djelovanja.

Kao da organizacija vrhunskog festivala nije dovoljna, Marko se bavi i odnosima s javnošću.

‘Sve nešto blisko politici ali ne i strankama je nešto što me uvijek zanimalo i što je jedna moja velika ljubav, tako da sam imao prilike raditi za Europski parlament, završio sam u agenciji za odnose s javnošću u Zagrebu koja se bavi kriznim komuniciranjem, strateškim komunikacijama, političkim komunikacijama, radimo kampanje, kada netko želi pobjediti na izborima javi se nama i mi to odradimo, tako da je uvijek dinamično i to mi je isto jako velika ljubav.’

Marko se bavi i aktivizmom u području djelovanja mladih – bio je predsjednik Mreže mladih Hrvatske te je godinama radio i na europskoj razini kroz Europski forum mladih zbog čega je na kraju i izabran u Savijet za mlade Vijeća Europe, najviše savjetodavno tijelo Europe koje se bavi pitanjima i pravima mladih.

Marku želimo puno sreće i sigurno se vidimo ovo ljeto na Graffiti na Gradele, a više o festivalu možeš saznati ovdje.  Ako si fulao jučerašnju epizodu, prilažemo ti ju u cijelosti ovdje.

Ako i ti imaš nekoga na koga si ful ponosan i misliš da zaslužuje svojih pet minuta slave u eteru Entera, prijavi ga putem bilo koje od naših društvenih mreža, na mail [email protected] ili preko našeg WhatsApp-a na 09 97 97 99 99. Mikrofon čeka.