Enter People: U goste stigao Leon Vignjević, profesionalni flat-land BMX-ovac!

U ovotjednoj #enterpeople epizodi kod Alex je gostovao Leon Vignjević, 24-godišnji flatland BMX-ovac koji svoju disciplinu i vještinu opisuje kao “breakdance na biciklu“.

Flatland bi bila disciplina koja je dosta slična breakdance-u na biciklu, mislim da bi to bio najbliži opis toga. U pitanju je ekstremni sport koji iziskuje dosta truda i vježbe. Izvode se trikovi, ali bez korištenja rampi i dodatnih elemenata, tako da je za sve to dovoljna samo ravna podloga. Naravno uz puno kreativnosti, ali i  volje.” – objašnjava Leon koji na biciklu dnevno provodi u prosjeku oko tri sata.

Inače, Leon iza sebe ima i nastupe na svjetskim kupovima te treće mjesto u profi kategoriji u Mađarskoj, a nastoji sudjelovati na gotovo svim međunarodnim natjecanjima kako bi si danas sutra mogao osigurati i nastup na Olimpijskim Igrama. Na pitanje kako je uopće krenuo s cijelom tom pričom, Leon odgovara: “U Koprivnici je u centru postojao jedan skate-park i sudbina je tako odlučila. Provodio sam vrijeme tamo družeći se s frendovima koji su isto tako zaljubljenici u to, a nakon nekog vremena smo odlučili kupiti bicikle i zadržali smo se na tome. A sve je to postalo ozbiljnije prije 5-6 godina kad su krenuli prvi showovi i nastupi, ali i neki prihodi od vožnje biciklom. Rekao sam mami da odustajem od faksa i da krećem vozit’ bicikl i sva sreća da je mama dobra pa me podržala.”

Da Leon živi svoje snove dokazuje i to je da nedavno organizirao jedan event, odnosno natjecanje u Baškoj vodi uz pomoć svih onih profesionalnih biciklista kojima se do nedavno mogao diviti samo putem YouTube-a. Osim toga, u prvom je mjesecu posjetio i Shanghai povodom nastupa za jednu auto kompaniju, a tom je prilikom surađivao i s jednom srpskom plesačicom baleta s kojom je uspio napraviti spoj baleta i BMX-a.

Na pitanje je li istina da se BMX-ovci, roleri i skejteri međusobno ne vole, Leon odgovara kako u tim parkovima zna biti međusobnog dobacivanja, no ono je, kako kaže, isključivo na jednoj prijateljskoj razini jer se na kraju dana svi oni smatraju jednom zasebnom familijom.

Budući da je riječ o ekstremnom sportu, logično je za pretpostaviti kako on sa sobom vuče i određene posljedice: “Grlo je klasično, svi ostanemo bez glasa. Tu i tamo bude natečenih gležnjeva i iščašenja, ali na svu sreću nekakvih lomova nije bilo.” – odgovara Leon koji ovo ljeto planira provesti “radno” s obzirom na sve showove koje je dogovorio s klubovima diljem naše obale. U devetom ga mjesecu, pak, čega svjetsko natjecanje u Budimpešti gdje misli izboriti pro-klasu.

Leonu i u daljnjem radu i daljnjim vožnjama želimo puno sreće i uspjeha, a tebi ovdje prilažemo kompletnu ovotjednu #enterpeople epizodu.

A ako i ti imaš nekoga na koga si ful ponosan i misliš da zaslužuje svojih pet minuta slave u eteru Entera, prijavi ga putem bilo koje od naših društvenih mreža, na mail [email protected] ili preko našeg WhatsApp-a na 09 97 97 99 99. Mikrofon čeka.