Spoj fizike, kemije i kuhanja: U “Enter People” stigao mladi Dino Popović!

U ovotjednoj #enterpeople epizodi gostovao je mladi Dino Popović, 19-godišnjak koji se bavi kuhanjem na jedan poseban način: uspješno je spojio kulinarstvo s kemijom i fizikom.

Od malih nogu najviše vremena provodi u kuhinji i objasnio nam je kako je ušao u taj svijet: “Uvijek sam se motao mami i baki po kuhinji kad sam bio mali i tako je prerasla ljubav u to. Odlučio sam upisati srednju školu za to i moji doma su bili oduševljeni.”

Alex je istaknula kako u svakom kućanstvu postoji osoba koja najviše kuha pa je pitala Dinu tko je ta osoba kod njega doma: “Kod mene je to baka jer mama dosta radi, pa najviše baka kuha. Ponekad joj moram malo prigovoriti.”

S obzirom da je uspio spojiti kemiju i fiziku sa svojim kuhanjem, pitali smo ga kako spaja prirodne znanosti sa kulinarstvom: “Na području molekularne gastronomije dosta se koriste kemijski sastojci, npr. za izradu kavijara koriste se alginat i kalcij. To je područje kemije, a područje fizike, primjerice, ledena filtracija za neke vrste juha i tekućina.”

“Što se tiče ocjena, četvorka-petica je bila u pitanju, a svoju srednju kulinarsku školu preporučio bih svima, svakome tko voli kuhanje.” odgovorio nam je Dino na pitanje dosadašnjeg školovanja.

Što se tiče daljnjih planova, za školovanje Dino bi odabrao London: “Ja bih išao u London zato što tamo moj najdraži kuhar Heston Blumenthal drži školu i kod njega bih išao.”

“Svoju inspiraciju vučem iz hrvatske gastronomije tako da nešto starinsko prezentiram na moderan način.” rekao nam je Dino koji je pokrenuo i projektHrvatski Pjat“: “To su tradicionalna hrvatska jela prezentirana na moderan način koristeći molekularnu gastronomiju.”

“Hoću još razvijati taj projekt da idemo dalje s tim, a u nekoj daljoj budućnosti pokušat ću imati svoju vrstu restorana.” rekao nam je Dino o svojim planovima za budućnost.

Što se tiče Hrvata i nove hrane, Dino kaže da Hrvate treba nagovarati da probaju nešto novo: “Jako im je teško prilagoditi se na nove stvari i treba ih dosta nagovarati jer smo zemlja krumpira i mesa. Nemam ništa protiv toga, dapače, ali ljudi trebaju malo izaći iz svojih okvira. Bila je jedna gospođa koja nije htjela probati bakalar. Nagovarao sam ju sat vremena, na kraju je probala i oduševila se.”

Inovativnom kuharu Dini želimo puno uspjeha i novih recepata, a tebi ovdje prilažemo kompletnu ovotjednu #enterpeople epizodu.

A ako i ti imaš nekoga na koga si ful ponosan i misliš da zaslužuje svojih pet minuta slave u eteru Entera, prijavi ga putem bilo koje od naših društvenih mreža, na mail [email protected] ili preko našeg WhatsApp-a na 09 97 97 99 99. Mikrofon čeka.