Oprez: Black Friday na meti hakera!

Sigurno si već odavno čuo za Black Friday, šoping groznicu koja je u poslijednjih nekoliko godina zarazila i Hrvatsku. To je petak poslije Dana zahvalnosti u SAD-u kada se nude posebno veliki popusti koji su jednostavno neodoljivi. U prilog tome govori i podatak da je to je dan u kojem se u SAD-u obavi najviše kupovina. Tako je prošle  godine obavljeno kupovina u vrijednosti čak 19,6 milijarde dolara (Adobe Digital Index).

Mnogi trgovci iskoristili su ovu prigodu i popuste razvukli na cijeli tjedan, no ovu priliku iskorištavaju i mnogi hakeri. Prema izvještaju kompanije za kibernetičku sigurnost, RiskIQ, Black Friday je prava gozba za hakere. Vjerojatno si barem jednom naletio na takav neuvjerljiv spam, ali oni postaju sve uvjerljiviji. Koriste se lažnim mobilnim aplikacijama popularnih brendova i na taj način uzimaju osobne podatke i brojeve kartica.  Ponude koje nude vrlo su privlačne, a stranice vrlo realistične uz minimalne razlike od onih originalnih pa su se tako među žrtvama našle i poznate kompanije British Airways i Ticketmaster.

Iz MUP-a upozoravaju da ukoliko je moguće koristiš online trgovine iz Hrvatske i drugih zemalja Europske Unije zbog veće mogućnosti rješavanja problema. Provjeri recenzije prije kupnje, koristi kartice zbog veće šanse povrata novca, plaćaj samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja te na sigurnoj internetskoj vezi i na sigurnom uređaju. Čuvaj se oglasa koji nude”nevjerojatne” ponude i “čudotvorne” proizvode. Ako si primio oglas kojim si obaviješten da si osvojionagradu, velika je vjerojatnost da se radi o zlonamjernom softveru.

Uživaj u šopingu, ali uz trunku opreza!