Aktualni svjetski prvak u Spartan raceu: U novu Enter People epizodu došao je Bojan Grbić!

Još jedna u nizu dobrih #enterpeople epizoda je odrađena. U goste nam je ovaj tjedan došao Bojan Grbić, aktualni svjetski prvak u Spartan raceu u svojoj kategoriji. Bojan je diplomirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje kineziterapija. U svijetu sporta i kineziterapije je već dugi niz godina. Certificirani je TRX suspension trainer i TRX Rip instruktor. Također je i certificirani Trigger Point SMRT-CORE instruktor.

Spartan Race spada u skupinu najelitnije OCR utrke na svijetu. OCR- Obstacle Course Race ili Utrka s preprekama. Niz događanja sastoji se od utrka na tri udaljenosti, Sprint (5+km/20+prepreka), Super (13+km/25+prepreka) i Beast (19+km/30+prepreka), koje zatim kulminiraju svake godine svjetskim prvenstvom.

˝Spartan je brend koji je najuspješniji u Svjetskoj organizaciji utrke s preprekama. Baza je trail trčanje plus prepreke koje se nazale na trail stazi. Prepreke tipa vojnog poligona, skakanje preko zidova, penjanje na konop, puzanje ispod bodljikave žice, preplivavanje jezera, koje je naravno jako hladno. Uz same prepreke uključena su i teška nošenja, kao što su pune kante šljunka, koje iznose oko 30-ak kila, ogromni lanci koji se moraju nositi jedan period kroz utrku, te vreće sa pjeskom.˝

Nakon što smo saznali što je to Spartan morali smo pitati Bojana zašto se odlučio baš za taj sport? Ne moramo ti ni pričat s kakvim oduševljenjem je na to pitanje dao odgovor.

˝Prije jedno dvije do tri godine ekipa s posla se skupila i otišli smo u Slovačku. Došli smo na start i DJ je najavio start i reko je iz sveg glasa ˝Spartan what is your profesion?˝ nakon čega smo svi mi tri puta viknuli ˝Aroo˝ i ljubav se rodila. Osjećaj je bio neopisiv i znao sam da je to to.˝

 

Pripreme su specifične, ali i vrlo jednostavne. Kako je baza trail trčanje, pripreme uključuju što više takvog kretanja. Specifične su i prepreke.

˝Što se tiče specifičnosti prepreka treba što više biti dijete, pokušati se vratiti u djetinjstvo, jer upravo je to ono što čini tu utrku s preprekama. Nošenja, puzanja, valjanja, skakanja i penjanja na konop. Sve što smo radili kao klinci.˝

Bojan osim što je aktualni svjetski prvak je i osvajač Trifecte. TRIFECTA znači da ste pokorili Spartan Sprint, Super i Beast u jednoj kalendarskoj godini. Želimo mu još puno osvojenih medalja i uspjeha. Ako si kojim slučajem propustio ovotjednu #enterpeople epizodu, poslušaj ju ovdje.

A ako i ti imaš nekoga na koga si ful ponosan i misliš da zaslužuje svojih pet minuta slave u eteru Entera, prijavi ga putem bilo koje od naših društvenih mreža, na mail [email protected] ili preko našeg WhatsApp-a na 09 97 97 99 99. Mikrofon čeka.