PUT U AMSTERDAM VIŠE NEĆE BITI ISTI: Legendarni znak odlazi u povijest!

Ako si ikada bio u Amsterdamu ziher imaš fotku s jednim od ikonskih obilježja Amsterdama – “I Amsterdam” znakom. Te fotke pažljivo spremi jer će jednom možda ući u povijest, budući da su gradske vlasti maknule legendarni znak.

 

Odluka je pala nakon što je gradsko vijeće odlučilo da je znak previše individualistički nastrojen. Stav vijeća je da znak ne predstavlja prave vrijednosti društva kao što su zajedništvo i progresivan duh. Sigurno znaš da je Amsterdam turistički grad pa prema tome mnogi smatraju kako je natpis simbol masovnog turizma i svih njegovih negativnih posljedica na lokalce te da grad žele više prilagoditi domaćem stanovništvu.

Slogan “I Amsterdam” stajao je na istom mjestu već 14 godina i to ispred Rijksmuzeum-a na trgu Museumplein te je postao jedan od glavnih simbola Amsterdama. Glavna inicijatorica ove akcije je gradska vijećnica Feemke Roosma. Natpis ’I amsterdam’ poručuje da smo svi individualci u gradu, a mi želimo iskazati nešto drugo, različitost, toleranciju i solidarnost” komentirala je Roosma. Njenu inicijativu očito su podržali i mnogi drugi političari, ali neki se još sigurno ograđuju i govore kako će se znak ponovno vratiti.

Tako šokirani i ljuti turisti još uvijek uzalud traže znak koji je otišao u povijest, a građani su odmah iskoristili priliku za mirni prosvjed i na mjesto bivšeg znaka postavili novi znak “HUH”.  Da, razočaravajuće će to biti kad idući put odeš u Amsterdam. Očito ćeš morati pronaći novo kul mjesto za opalit fotku.