Donosimo ti pregled praznika i blagdana za 2019.: za samo 10 dana godišnjeg, 32 dana odmora!

Jedan od najvažnijih planova na početku svake godine je planiranje godišnjih odmora i pikiranje koje sve blagdane možemo spojiti. Vjerojatno već dobro znaš da Hrvatska ima 13 državnih blagdana i praznika. Nažalost ne donose svi od njih neradne dane, jer neki padaju na vikend. Tako u 2019. možeš računati na na 11 neradnih dana, isto kao i ove godine.

U prvom dijelu godine nećemo se baš usrećiti. Nakon Nove godine koja pada na utorak, čeka nas rupa do Uskrsa. Sveta tri kralja padaju na nedjelju tako da ovdje ostajemo bez slobodnog dana, a Uskrs je iduće godine čak tri tjedna kasnije nego ove. To znači da skoro četiri mjeseca radimo bez slobodnih dana. No nakon 1. svibnja kreće sve bolji period.  Praznik rada pada upravo u srijedu tako da s 2 dana godišnjeg možeš dobiti 5 dana odmora.

Dan antifašističke borbe “gubimo” u subotu. Tijelovo, 20. lipnja, pada na četvrtak i ne može biti bolja prilika za spajanje pogotovo kad je 25. lipnja Dan državnosti. Tako da uz samo 2 dana godišnjeg možeš imati ekstra produženi vikend od 6 dana. 

Dan pobjede se lijepo spaja s ponedjeljkom, a Velika Gospa pada na četvrtak. Idealna prilika za skoknuti na more na ta 4 dana.  Jednako dobra prilika pruža se za Dan neovisnosti u utorak 8. listopada, a Svi sveti donose ti još jedan produženi vikend, ovaj put s petkom.

Iduća godina će ti savršeno završiti. Božićni blagdani padaju u srijedu i četvrtak i tako te ostavljaju s čak tri moguće kombinacije:  petodnevni odmor s korištenjem jednog dana godišnjeg, šestodnevni uz dva dana godišnjeg ili pravu uživanciju od devet dana, uz potrošnju samo tri dana godišnjeg.

Računica nam pokazuje da uz dobru organizaciju u drugom dijelu godine možeš uz korištenje samo 10 dana godišnjeg doći do 32 slobodna dana.