Grad ili Disneyland? Venecija počinje naplaćivati ulaz u grad!

Venecija je definitivno jedno od najpopularnijih svjetskih turističkih odredišta, a ako si ikada bio u Veneciji onda znaš koliko je grad krcat turistima i to u svako doba godine. Tako od ove godine nema više besplatnog ulaska u Veneciju! Gradske vlasti Venecije javile su kako će posjetitelji morati plaćati poseban porez koji će se koristiti u svrhu održavanja čistoće i sigurnosti u gradu. Budući da se od naplate ulaska očekuje zarada od preko 30 milijuna eura godišnje, grad bi od te cifre trebao blistati od čistoće.

Ako uskoro planiraš posjet Veneciji, besplatno ćeš ju obići prije ljeta, jer će se naplaćivanje ulaska uvesti najvjerojatnije tada. Prema procjenama, za ulaz izvan sezone morat ćeš izvojiti između 2,5-5 eura, a za vrijeme sezone do 10 eura. Dovoljno mala cifra da turisti ipak ne odustanu od puta u Veneciju, ali bome dovoljno velika da puni proračun.

Veneciju godišnje posjeti oko 30 milijuna turista što ipak predstavlja ogroman problem za čistoću i sigurnost grada te za lokalno stanovništvo. Za usporedbu, to je kao da svaki Hrvat godišnje Veneciju posjeti 7-8 puta. Najveći problem za Veneciju su upravo jednodnevni turisti od kojih grad nema puno prihoda, a za sobom ostavljaju puno smeća. Oni turisti koji planiraju višednevni odmor u Veneciji neće morati plaćati ulaz.