Ravno iz studentske menze u eter Entera: U #Enterpeople stigli tvorci aplikacije NutriMenza!

Written by on 29/01/2019

Josip Morduš i Luka Kukina, dvojica studenata nutricionizma na Prehrambeno-biotehničkom fakultetu u Zagrebu, osnivači su aplikacije NutriMenza. Radi se o aplikaciji koja procjenjuje nutritivnu vrijednost jela u hrvatskim studentskim menzama. Mnogim studentima je bitno što unose u organizam, a ova aplikacija nudi podatke o nutritivnim vrijednostima 240 jela dostupnih u studentskim menzama u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

Josip Morduš dobitnik je stipendije Biotehničke zaklade, te stipendije zaklade Ivan Bulić zbog svoje izvrsnosti. Luka Kukina je dobitnik dekanove nagrade, također za izvrsnost, u znanstveno-istraživačkom radu te je nutricionistički savjetnik svjetske boksačke prvakinje Ivane Habazin, koja je također bila naš Enter people.

Ono što nas je prvo zanimalo je kako je i tko od njih dvojice došao na ideju za kreirati aplikaciju?

˝Ideja je krenula kroz razgovor u menzi, a ako baš moram reći na ideju sam došao ja, kroz studentsku praksu. Susreo sam se kroz praktični rad s tim normativom koji objedinjuje sve sastojke pojedinih jela koja se mogu naći u ponudi studentskih centara. Samim time kroz razgovor smo ustanovili da nebi bilo toliko teško kroz neko vrijeme razviti aplikaciju, koja danas ponosno broji 2500 skidanja. Studenti ju koriste i mi smo jako zadovoljni.˝

Koliko je trajala izrada aplikacije?

˝Aplikaciju smo radili 6 mjeseci uz rad zajedno sa programerom. Podijelilli smo obaveze i uspjeli smo.˝

Aplikacija funkcionira brzo i jednostavno, a jela su podijeljena u jedanaest izbornika: glavna jela, vegetarijanska jela, variva, prilozi, salate, deserti, kruh, napitci, mliječni proizvodi i sendviči.

Za NutriMenzom zanimanje pokazuju skoro svi, sportaši, rekreativci, vegetarijanci, vegani i studenti sa određenim zdravstvenim problemima.

Kakve su reakcije na aplikaciju i koriste li ju i oni sami?

˝Studenti nas podržavaju, podržava nas i fakultet, a i svi naši prijatelji. Dobili smo i jedan smiješan komentar da gdje je bila aplikacija kada sam ja studirao i dobio 10 kg i sad ih ne mogu skinuti.˝

˝Nažalost mi aplikaciju ne možemo koristiti na našem fakultetu, jer nemamo menzu, ali kad jedemo negdje u studentskim centrima onda svakako provjerimo.˝

Planovi za budućnost su širiti aplikaciju, te se i dalje truditi. Dečkima želimo da i dalje napreduju, te da aplikaciju skine što više studenata.

Ako si kojim slučajem propustio ovotjednu #enterpeople epizodu, poslušaj ju ovdje.

A ako i ti imaš nekoga na koga si ful ponosan i misliš da zaslužuje svojih pet minuta slave u eteru Entera, prijavi ga putem bilo koje od naših društvenih mreža, na mail [email protected] ili preko našeg WhatsApp-a na 09 97 97 99 99. Mikrofon čeka.

Facebook Comments

[There are no radio stations in the database]