Ovako se reciklira: Glastonbury festival će od plastike iz oceana napraviti pozornicu!

Pohvalno, kreativno i ekološki osviješteno. Upravo se tako može opisati ono što Glastonbury radi ove godine. Opće je poznato da je plastika jedan od najteže razgradivih materijala koji uvelike doprinosi onečišćenju planeta, pogotovo oceana. Ovaj engleski festival tom je problemu odlučio doskočiti tako što će upravo od te plastike napraviti jedan cijeli stage.

Gas Tower dance area bit će izrađen od boca i raznih drugih oblika plastike nađene na ulici, u prakovima te na plažama. Prva akcija sakupljanja plastike dogodila se 11. svibnja, a planirano je još nekoliko okupljanja volontera prije samog održavanja eventa na kojem će ove godine između ostalog nastupiti i Miley Cyrus i Billie Eilish.

Projekt je zapravo rezultat suradnje između ekoloških udruga Keep Britain Tidy, the Orca Sound Project i kreativnog direktora tog dijela festivala, a sagrađena arena trebala bi biti 360 stupnjeva.

This ground-breaking project will see tonnes of plastic removed from our environment — where it has such devastating consequences on our wildlife and marine life — and put to good use,” rekao je Allison Ogden-Newton, direktor udruge Keep Britain Tidy.

 

Foto: Mark Large/REX/Shutterstock (9008422ek)

Festivale se očito nastoji učiniti ekološki održivima. Ovo nije jedini takav primjer. Organizatori Glastonbury festivala još su u veljači zabranili upotrebu jednokratne plastike te potiču posjetitelje na to da sa sobom ponesu vlastite višekratne boce koje mogu puniti vodom na za to predviđenim mjestima.

Također, potiču i upozoravaju ljude na to da ne uriniraju na prostoru festivala i na zelenim površinama:  “Peeing on the ground causes toxic pollution of the water table. The ground water runs into the central Whitelake River and down the valley for miles around. Wildlife and fish are affected if 200,000 revellers pee everywhere. The Environment Agency tests the water regularly, and has the power to close down the site if too many people have urinated and polluted the site.”

IM000177.JPG

Osim toga, pokrenuta je i Take It, Don’t Leave It” eko-inicijativa kojom se posjetitelji potiču na uzimanje svojih šatora nakon upotrebe jer se samo u Velikoj Britaniji godišnje odbaci i na festivalskim prostorima ostavi više od 250.000 jednom upotrebljenih šatora, koji su u najvećoj mjeri sačinjeni od plastike: “Thousands of tents and abandoned camping equipment like airbeds, roll mats, chairs, blankets and gazebos are left after each festival. Think responsibly when you are packing your bags to come to Glastonbury, don’t bring items that you won’t be able to take back home again”.

Inače, Glastonbury će se ove godine održati od 26. do 30. lipnja, a organizatore i ovakvu inicijativu možemo samo pohvaliti. Bravo!