U “Enter People” stigao Tin Vučković, dečko koji stoji iza projekta za izradu vlasulja za djecu oboljelu od malignih bolesti!

Ovotjedna Enter People epizoda bila je u znaku humanitarnog i dobrotvornog karaktera. Kod Alex Milinković je u Maraton hitova 2 u goste stigao Tin Vučković, mladi student medicine u Rijeci koji zajedno s kolegicom Sarom Varljen stoji iza projekta “KosaRi“, a kojem je cilj uz donaciju prave kose izraditi vlasulje za djecu oboljelu od malignih i autoimunih bolesti.

Na prvoj godini, nakon upisa medicinskog fakulteta, kad smo se Sara i ja upoznali i odlučili raspisati jedan projekt, razmišljali smo što napraviti. I shvatili smo da se u Hrvatskoj zapravo često zanemaruje mentalni aspket oboljele djece, primarno one koja prilikom liječenja izgube kosu. Naime, HZZO ne pruža mogućnost da se djeci koja su oboljela od težih oboljenja osigura dobivanje kosu koju izgube uslijed kemoterapije. I onda smo u cijelu priču uskočili mi. Pravovremeno smo raspisali projekt i predali ga sveučilištu, koje je projekt odobrilo i dodijelilo mu određena financijska sredstva.” – kaže Tin.

Projekt ne bi bio uspješan da smo u njemu samo kolegica i ja. Tu je jedno 10-15 studenata koji su nam pomogli oko provođenja edukacija i skupljanja financijskih sredstava. Budući da je projekt star tek godinu i pol dana, za sad je još uvijek prisutan na Medicinskom fakultetu u Rijeci.” – dodaje Tin.

Srž samog projekta je upravo donacija kose koja treba biti kvalitetna, a od koje se zatim izrađuju vlasulje po mjeri djeteta. Osim glavnine i srži, projekt također za cilj ima informiranje javnosti o važnosti mentalnog aspekta kod oboljele djece. Izrada vlasulja nije nimalo jeftina. Cijena jedne vlasulje kreće se od 10 do 12 tisuća kuna, no Tin je stupio u kontakt s profesionalnom vlasuljarkom iz Zagreba koja radi u HNK, a ona je pristala izrađivati vlasulje po nešto nižoj cijeni – od 6 do 7 tisuća kuna.

Vlasulja se izrađuje dosta dugo, od dva do tri mjeseca, a zatim osobno odemo do djeteta i poklonimo mu vlasulju. Za pronalaženje djece kojima je potrebna vlasulja brine udruga Krijesnica. Kad odnesemo djeci vlasulju, uvijek se iznenadimo koliko su pozitivna i vedra. I tad shvatiš da cijelo vrijeme mi mislimo da imamo neke životne probleme, a kad vidiš nekoga tko stvarno ima probleme i tako se dobro nosi s time, shvatiš da je život lijep” – pojašnjava Tin te naglašava kako se primanje donacija i izrađivanje vlasulja vrši  samo onda kad im to dopuštaju financijska sredstva.

Mi vlasulje izrađujemo samo onda kad imamo financije za to. Da se ne lažemo, uvijek je novac najveći faktor. Kad nemamo mogućnosti za platiti vlasulje, onda ni ne primamo donacije jer ne bi bilo smisla da nekoliko kilograma donirane kose stoji kod mene ili Sare doma ili pak na fakultetu u nekom ormaru” – dodaje Tin.

Proces je vrlo jednostavan i sastoji se od svega četiri koraka. Prvi korak je zaprimanje kose, zatim slanje vlasuljarki koja izrađuje periku, a koju naposljetku dobiju potrebita djeca. Kosa koja se donira za izradu vlasulja trebala bi biti dugačka minimalno 15 cm, zavezana u rep ili pletenicu, oprana te počešljana.

 

Ukoliko si iz Rijeke i želiš pomoći ovom projektu donacijom kose, niže možeš vidjeti popis frizerskih salona u kojima to možeš učiniti. Ako nisi iz Rijeke, frizerskim salonima možeš se obratiti telefonski ili pak direktno kontaktirati udrugu i projekt KosaRi putem njihove Facebook stranice.

Malo je ovako lijepih i inspirativnih priča tako da Tinu i svima uključenima u projekt skidamo kapu do poda i želimo im još puno sreće i uspjeha u daljnjem djelovanju i još puno dječjih osmjeha.

Ako si propustio Enter People epizodu, niže ti ju prilažemo u cjelosti.

A ako i ti imaš nekoga za koga smatraš da zaslužuje biti u eteru Entera i podijeliti svoju priču, prijavi ga na [email protected] ili putem bilo koje naše društvene mreže.