Film o zagrebačkom alternativnom noćnom životu: U “Enter People” stigli mladi redatelj i glavni glumac “Zagrebačkog ekvinocija!

U najnovijoj “Enter People” epizodi su se za mikrofonom preko puta naše Alex Milinković u Maratonu hitova 2 našli Svebor Jelić, glavni redatelj filma Zagrebački ekvinocij te Patrik Grgur, glavni glumac koji u spomenutom filmu ima ulogu Mrve.

Zagrebački ekvonocij je film o zagrebačkom alternativnom noćnom životu i svim onim ludim večerima koje su svi mladi barem jednom iskusili i o kojima se dugo pričalo, iako se ih se često nije najbolje sjećalo. Film je je proglašen 4. najboljim filmom u Hrvatskoj ove godine (od 14 snimljenih) od strane Hrvatskog društva filmskih kritičara. Film je to koji je premijerno prikazan na Pula Film Festivalu, a zatim i na Motovun Film Festivalu, Split Film Festivalu, Four River Film Festivalu, Dubrovnik film festivalu, Betina Film Festivalu, Reviji europskog filma te Noći hrvatskog filma i novih medija, a po novinskom, televizijskom te prostoru na portalima, svi koji su ga gledali složili su se oko jednog – taj je film potpuno zasjenio dugoočekivanog i najavljivanog “Generala“.

Film je napravljen od strane mladih, za mlade, a u njegovoj je izradi sudjelovalo preko 1000 ljudi, od kojih su svi na filmu radili volonterski i u konačnici ga i dovršili snagom volje i želje.

Najuža filmska ekipa broji 40-50 ljudi, malo šira ekipa broji još dodatnih 100-tinjak ljudi, a kad se toj brojci pridoda i ekipa sa svih lokacija snimanja, brojka je puno veća” – kaže Svebor te dodaje: “Cijela ideja o snimanju filma krenula je prije otprilike dvije i pol godine. Tri mjeseca radio sam na scenariju, tri mjeseca je trajala predprodukcija, tri smo mjeseca intenzivno snimali film, a zatim ga preko godinu dana montirali u postprodukciji. Film je prošao razne festivale i naišao ma mnoge pohvale, a sad stiže i u kina” – objašnjava Svebor koji je i zaslužan za stvaranje ovog filma te kaže kako film može opisati u samo par riječi: “Trap, trava i jeftino vino.

Film je snimljen sa budžetom nula kuna, a preko kampanje je prikupio svega 9.000 kuna. Usprkos tome, njegov je potencijal prepoznat i 13. veljače počinje se prikazivati u CineStaru i ostalim nezavisnim hrvatskim kinima: “Iznos od 9.000 kuna je iznos koji smo prikupili preko Indiegogo kampanje, a uglavnom je otišao na sendviče i ostalu klopu. Čini se kao neki ok iznos, ali i nije baš kad shvatite da treba nahraniti toliki broj ljudi na setu… ” – zaključuje Svebor.

Kad sam čuo što Svebor planira, cijela ta ideja mi se činila suludom jer je on tada imao samo 19 godina, a odlučio je raditi dugometražni igrani film bez ikakvog budžeta. Razmišljao sam dosta o tome i odlučio sam otići na audiciju za ulogu jer sam ipak nekako htio podržati tu ideju” – kaže Patrik, odnosno Mrva, glavni lik Zagrebačkog ekvinocija.

Iako je Svebor stvarao likove prema stvarnim ljudima koje poznaje, upravo je Mrva jedan od fiktivnih likova, a Patrik se odlično snašao u svojoj ulozi.

Radnja filma smještena je na razne zagrebačke urbane lokacije od kojih su samo neke  Tvornica Kulture, Klub Močvara, Opatovina, Zagreb Glavni kolodvor, Konzum, Uber te Zagrebački električni tramvaj, a u filmu se između ostalog pojavljuju i High5, Miki Solus, Duki, Ksenija Marinković, Goran Grgić, Dado Ćosić te Ozren Grabarić.

Ako si propustio gostovanje dečki zaslužnih za stvaranje Zagrebačkog ekvinocija, možeš ga preslušati niže.

A ako i ti imaš nekoga koga zaslužujemo ugostiti, prijavi ga za Enter People na [email protected] ili putem bilo koje naše društvene mreže.