Borba protiv klimatskih promjena: Na inicijativu EXIT festivala Srbija planira posaditi milijardu stabala!

Glazba zaista mijenja društvo. Dokaz tome je i najnovija inicijativa EXIT festivala u kojoj Srbija planira sadnju čak milijardu novih stabala. Otkako se pojavio na sceni prije 20 godina, EXIT je bio i ostao simbolom vrhunske zabave i glazbe te pokreta koji promiče mir, slobodu i jedinstvo u Srbiji, ali i okolnim zemljama Balkana.

Ove godine festival slavi svoju 20. obljetnicu, a tom je prigodom pokrenuta i R:Evolution incijativa u kojoj osim EXIT-a sudjeluje i nekoliko nevladinih ekoloških udruga i neprofitnih organizacija koje za cilj imaju podizanje svijesti o klimatskim promjenama. Na inicijativu organizatora, Vlada Srbije usvojila je strateški plan kojim se u narednim godinama planira povećanje šumskih površina u Srbiji s 28% na čak 40% što znači da će Srbija posaditi čak milijardu novih stabala!

“Serbia is willing to do its share to fight climate change. We are committed to European Green Deal and with the support from our EU partners we hope to accomplish this very ambitious goal” – rekla je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

No, priča ni tu ne staje budući da organizatori planiraju svoj pokret proširiti s lokalne na globalnu razinu, a za to imaju podršku i Europske unije i njenih relevantnih tijela koja se također bave ovom problematikom kako bi u skorijoj budućnosti Europu učinili “klimatski neutralnim kontinentom”.

Ovogodišnji EXIT će svojih 20. godina postojanja proslaviti od 9. do 12. srpnja na tradicionalnoj lokaciji, Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a ove godine organizatori idu sa sloganom “EXIT. Where Hedonism Meets Activism“. Svoje ulaznice možeš nabaviti putem službenog weba EXIT festivala.