Promocija u Japanu u doba korone: Umjesto studenata na dodjeli diploma sudjelovali – roboti!

Pandemija koronavirusa drastično je promijenila sve segmente društvenog života, kako kod nas, tako i u ostatku svijetu. Uvelike je promijenjen i studentski i učenički život pa su se tako mnoge zemlje okrenule online oblicima nastave, a mnoge od njih su otkazale planirane masovne studentske promocije i dodjele diploma.

No, ne i Japan. Japanci na Business Breakthrough Universityju doskočili su ovom problemu s brutalnim rješenjem. Osmislili su komunikacijski sustav Newme, odnosno pravog robota uz kojeg studenti mogu virtualno sudjelovati na svojoj promociji iz vlastitog doma.

Sustav funkcionira tako da se studenti web-kamerama i mikrofonom spajaju na jednog robota. Pritom putem interneta upravljaju njegovim kretanjem, a na mjestu gdje bi bila glava – nalazi se tablet na kojem je lice studenta. Budući da i tablet ima vlastitu web-kameru, studentima je omogućeno gledanje promocije uživo, a dekani i profesori se studentima putem tableta gledaju “licem u lice”.

Roboti su, kao što možeš vidjeti na fotkama, nosili svečane toge i kape, a u “rukama” diplomu studenta. Ostali su studenti također promociju mogli pratiti u realnom vremenu, a mnogima se ovakav tip svečanosti jako svidio zbog čega su izrazili zahvalnost Sveučilištu.

Brutalno, jel’ da? Sad probaj tako nešto zamisliti u Hrvatskoj.