Kao da pandemije nema: U Nizozemskoj organiziran masovni party da se vidi kako se širi korona!

Dok nam je većini i dalje nezamislivo otići na nekakav masoviniji tulum, Nizozemci su ovog vikenda imali priliku uživati kao da korone nema. Iako većina te zemlje i dalje živi pod strogim restrikcijama i uz policijski sat, njih 1300 okupilo se u subotu u Ziggo Domeu na besplatnom koncertu u trajanju od četiri sata gdje su pili, plesali i zabavljali se bez brige o kršenju epidemijskih mjera.

Kod nas se i dalje može čuti kako su klubovi bili jedni od glavnih izvora zaraze i kako glazba na terasama kafića ne smije biti preglasna zbog jačeg širenja aerosola koji pridonose bržem širenju zaraze, no Nizozemci su to odlučili testirati u stvarnosti. Masovni party organiziran je u poslijepodnevnim satima kako se ne bi kršio policijski sat, a cilj mu je bio ispitati koliko takvi eventi zaista pogoduju širenju korone.

Posjetitelji su bili podijeljeni u nekoliko skupina ograđenih ogradom, od kojih su neki morali nositi maske i paziti na distancu, dok za druge pravila uopće nisu postojala. Iako Ziggo Dome Arena u normalnim okolnostima prima 17.000 posjetitelja, kapacitet joj je značajno smanjen zbog pandemije. Interes za event je bio ogroman pa se za sudjelovanje prijavilo više od 100.000 ljudi, no otprilike je samo 1% sretnika bilo počašćeno upadom na free party.

Rezultati istraživanja trebali bi biti poznata kroz nekoliko dana, a pokaže li se da eventi nisu izvor značajnijeg širenja virusa, postoji šansa određenog popuštanja mjera ne samo u Nizozemskoj, nego i u cijeloj Europi.

U videu ispod možeš vidjeti kako je to sve izgledalo.