Avicii je kroz glazbu i dalje veliki dio naših života

Ne trebam posebno pisati o tome tko je bio Tim Bergling. Osoba koja je inspirirana svojim starijim bratom sa samo 16 godina odlučila da želi biti DJ. Svoju karijeru kasnije je nastavio pod imenom Avicii i sve nas zaljubljenike u elektronsku glazbu osvojio zauvijek. Teško da možemo nabrojati sve njegove hitove: “Hey Brother”, “Addicted to You”, “Levels”, “Wake me up”...znamo ih napamet, dan kad smo ih prvi puta čuli i sve festivale na kojima smo ih pjevušili. Gotovo je nevjerojatno koliko je bio ispred svog vremena spajao nespojivo kao npr. EDM i country. U samo nekoliko godina karijere uspio je iza sebe ostaviti ogromnu količinu hitova koji će svoje mjesto na Enteru imati zauvijek.

Osim što nam je uljepšao život svojom glazbom, Avicii nas je upoznao i s nekim novim talentima za koje prije nismo znali poput fenomenalnog vokalista po imenom  Sandro Cavazza. I inspirirao neke nove mlade ljude da krenu u DJ vode poput Kyga koji je nekoliko puta u intervjuima znao reći kako mu je Avicii bio inspiracija i glavni glavni uzor da stane za DJ pult. Čak mu je i posvetio jednu pjesmu, “Happy now”.

Danas je točno četiri godine kako si je Avicii oduzeo život i zavio glazbeni svijet u crno. Teško je danas pisati o razlozima samoubojstva: pritisak medija, menadžmenta, diskografskih kuća…Što god da je bilo sada iz ove perspektive je zbilja nebitno. Trebamo slaviti i poštovati njegovu glazbu koja to zbilja zaslužuje. Ima ta jedna pjesma “The Nights”  i stihovi kojih se kao njegova obožavateljica često sjetim:  “One day, you’ll leave this world behind, so live a life you will remember”. I on sam je vjerovao u to, čak postoji jedan intervju u kojem je izjavio: “When I die, people will remember me for the life I lived, not the money I made.”

Postoji samo jedan Avicii, jedan Tim. Njegov rad će živjeti i godinama iza nas, a njegovu životnu filozofiju pamtit će i generacije koje tek dolaze. Hvala, Avicii. Uvijek ćeš biti u našim srcima.

Tekst napisala: Alex Milinković