Luka Jovica u Berlinu: nema odmora nakon lude ljetne sezone pune partija i festivala

Naš Luka je otvorio jesensku klupsku sezonu, friško se vratio iz Berlina gdje je tulumario u jednom od najpoznatijih klubova na svijetu.

Došlo je vrijeme da posjetim metropolu koja mi je bila na samom vrhu liste gradova koje želim vidjeti. Berlin, glavni grad Njemačke, poznat po svojoj bogatoj povijesti ali meni najbliži zbog bliske povezanosti s techno kulturom.

Odnos Berlina i techno glazbe počinje kasnih 80-ih godina kada nova vrsta glazbe nastala u Detroit-u počinje širiti svoj utjecaj i u Europi. Ono što je dodatno potaknulo razvoj techno scene u Berlinu je upravo pad Berlinskog zida. Taj povijesni događaj je ostavio za sobom i veliki broj napuštenih zgrada koje su mladima poslužile kao prostor u kojem su mogli organizirati ilegalne partije i uživati u tom novom glazbenom fenomenu.

Berghain

Jedan od najpoznatijih klubova u svijetu svoja vrata otvara 2004. godine. Od tada je izgradio reputaciju zbog svog ozvučenja, atmosfere, zabave, glazbe, ali velikim dijelom i radi poznatog reda za ulaz u klub koji se ne smanjuje tijekom cijelog vikenda bez garancije da ćete na kraju  uopće upasti u sam klub.

Moje pripreme za odlazak u Berghain su počele puno prije nego sam i znao kad ću imati priliku posjetiti Berlin. Na internetu možeš pronaći puno članaka o iskustvima partijanera koji su uspjeli ući ali i onih koji nisu bili te sreće. Od svih smjernica koje možeš naći, ja bih ti to pojednostavnio i sveo na glavne tri.

  1. Nosi crnu odjeću
  2. Nemoj tipkati na mobitel dok si ispred ulaza, budi prisutan
  3. Budi u grupi do 3 ljudi

Osim teškog upada tu je i već spomenuti veliki red za ulaz. Postoje razne taktike koje se koriste kako bi se što manje čekalo u redu ali sam ja to sve zanemario i stao u red u 3 ujutro. Obzirom da sam čuo priče kako se red za ulaz zna čekati i po osam sati, mojih sat i pol čekanja nije bio problem. Uz to, čekanje reda je isto dio iskustva. Upoznaš ljude oko sebe, uzmeš si neki snack u kiosku dok čekaš i nadaš se da neće sve to biti uzalud ako te ne puste unutra.

Ako si imao tu sreću da su te pustili unutra, odmah sljedi pregled torbe i sve što te inače čeka pri ulasku u klub. Ono što je specifično za ovaj klub je da ti, uz pregled torbe, pokriju kamere na mobitelu naljepnicama jer je fotografiranje i snimanje u Berghainu strogo zabranjeno. Nakon što si prošao pregled i ostavio stvari u garderobi, jedino što ti je ostalo je uživati u ogromnom prostoru i više katova koja su ti na raspolaganju.

 

https://www.instagram.com/p/ChXgVy4sjqc/