Energy boost na Enteru: osvoji poklon paket Materia Matche

Svi u danu imamo onaj trenutak kad su nam baterije potpuno prazne i kad nam treba ‘boost’ energije za trening nakon posla/fakulteta ili za obavljanje svih onih obaveza koje smo si zacrtali.

Tu uskače Materia Matcha i Enter Zagreb koji su za tebe pripremili poklon pakete. U njima se nalazi: Materia Matcha, whisk i prostirka za vježbanje. Na tebi je da nam se javiš na WhatsApp (0997979999) i putem audio poruke kažeš za što i zašto ti treba Energy Boost by Materia Matcha. Najbolje ćemo nagraditi paketima i to već ovu srijedu. Sretno!

 

MATERIA MATCHA DONOSI ULTIMATIVNU ZELENU REVOLUCIJU U HRVATSKU

 Ukoliko ste u potrazi za zdravijom alternativom kavi ili jednostavno želite isprobati nešto drugačije, zeleno i fino, Materia matcha idealan  je odabir!

Well-being je temelj našeg zdravlja i sreće, ali i pojam koji je posljednjih nekoliko godina, posebice za vrijeme pandemije, dobio sve veću važnost i pozornost. Postoje razni načini na koje možemo poboljšati svoj well-being, a neki od njih uključuju redovitu tjelesnu aktivnost, pravilno izbalansiranu prehranu, kvalitetan san, njegovanje bliskih odnosa, no i sve one male, ali vrlo važne self-care rituale. Jedan od sjajnih načina je uvođenje svakodnevnog rituala ispijanja matche, koja je izvrsna i zdrava alternativa kavi. Matcha je već stoljećima dio tradicionalne japanske ceremonije čaja, gdje se smatra posebnom umjetnošću i svojevrsnom životnom filozofijom, a pod njom podrazumijevamo nježan, fino mljeven prah dobiven od mladih listića zelenog čaja. Za razliku od drugih čajeva kod kojih se pije samo ekstrakt listova, kada pijemo matchu konzumiramo cijeli list. To znači da unosimo samo čistu, zelenu energiju, kao i obilje antioksidansa, aminokiselina, hranjivih tvari i minerala.

Matchu još nazivaju i čudesnim zelenim napitkom, a prvi su ju početkom 13. stoljeća konzumirali budistički zen svećenici, jer ih je pripremala na duge sate meditacije, na način da im je pružala smirenost i koncentraciju. Oni su potom s matchom i njezinim energetskim i hranjivim svojstvima upoznali samuraje, plemenite ratnike srednjovjekovnog i modernog Japana, koji bi ju pili prije bitke – činila ih je koncentriranijima, snažnijima i hrabrijima. Proglašena jednim od najzdravijih napitaka na svijetu, matcha je prava riznica nutrijenata, antioksidansa i hranjivih tvari. Osim što održava zdravim naše srce i jetru, štiti od pojedinih vrsta tumora te obnavlja stanice iznutra, čime nas pomlađuje. Uz to, matcha potiče gubitak težine, ubrzava metabolizam, poboljšava fokus, smiruje um i djeluje meditativno. Istinski detox za naše tijelo, iznutra i izvana. Redovito konzumiranje matche povezuje se s dugovječnošću, a razlog tome su posebne biljne molekule koje nastaju prilikom rasta biljaka u stresnim uvjetima. Kada ih unosimo u organizam, oni pojačavaju našu obranu protiv bolesti i starenja. Matcha je odlična i zdrava alternativa kavi iz razloga što sadrži kofein, koji djeluje blagotvornije na naš organizam od kofeina iz kave. Kofein iz matche apsorbira se kroz duži period u našem organizmu, i to zahvaljujući aminokiselini pod nazivom L-teanin. Kofein i L-teanin čine ultimativni power couple, jer njihova kombinacija rezultira sporijom apsorpcijom kofeina, zbog čega se osjećamo energično dulje vremena, bez popratnog osjećaja tjeskobe ili anksioznosti.

 Razlika između klasičnog zelenog čaja i matche, osim po obliku, je u načinu proizvodnje i broju nutrijenata. Naime, matcha se pokriva 20-30 dana prije berbe, s ciljem limitiranja izravne sunčeve svjetlosti. Na taj način počinje proizvodnja visokog nivoa tanina, što uvelike utječe na ljekovita svojstva matche. Čaj se tada bere, opari 15 20 sekundi (parenje sprječava oksidiranje čaja), a zatim suši i potom posebnom metodom pretvara u prah. Kako se pravi od cijelog lista, koncentracija nutrijenata u matchi viša je nego u drugim vrstama zelenog čaja. Jedna šalica matche ekvivalent je čak 10 šalica zelenog čaja po nutritivnim i antioksidativnim svojstvima. Antioksidansi su inače moćni spojevi, zaslužni za niz čudotvornih funkcija u našem organizmu, poput regulacije razine kolesterola, smanjenja rizika od pojedinih vrsta raka, zaštite srca i krvnih žila, a djeluju i vrlo blagotvorno na kožu, na način da ublažavaju upalne procese i usporavaju razvoj bora. Između velikog broja različitih antioksidansa najmoćniji su katehini, posebice epigallocatechin gallate (EGCg), koji čini 60% katehina u matchi, a najpoznatiji je po svojim svojstvima za borbu protiv raka. Brojna istraživanja pokazala su kako matcha sadrži preko 100 puta više dragocjenog EGCg-a nego bilo koji drugi čaj.

Za tradicionalnu pripremu matche koristi se bambusova metlica, odnosno chasen. Osim što stvara ugodan meditativni zvuk za vrijeme miješanja matche u zdjelici, metlica je zaslužna za finu kremastu pjenicu na površini napitka te da se matcha prah u potpunosti razgradi u vodi. Posebno je dizajnirana kako bi svaki put s lakoćom pripremili svoju savršenu šalicu matche. Uz to, ostali pribor za pripremu uključuje chawan, odnosno zdjelicu za matchu, koja se koristi i za pripremu i ispijanje matche. Važno je da ima dovoljno široko dno, kako bi se stvorila pjenica prilikom miješanja matcha praha s vodom. Tu su još stalak za metlicu, koji produžuje vijek trajanja metlice i održava njezin oblik i matcha spoon, elegantna žličica izrađena od bambusa, namijenjena za doziranje matcha praha prilikom pripreme napitka.

Za sve veću popularnost matche u Hrvatskoj nedvojbeno je zaslužna Materia, well-being kompanija čiji je cilj pozitivan utjecaj na ljude, posebice u području funkcionalne hrane. Materia matcha može se popiti na brojnim mjestima u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske, a u kratkom roku zadobila je srca mnogih klijenata. Dolazi iz pokrajine Uji, u blizini Kyota u Japanu, poznate po premium matchi vrhunske kvalitete. Izrađena je od najfinijih, ručno ubranih tencha listova, koji se posebnim, tradicionalnim tehnikama, u pažljivo i strogo kontroliranom okruženju, melju do finog i sitnog zelenog praha. Na taj način sačuvaju se svi hranjivi sastojci i nastaje čista i kvalitetna matcha. Svaki listić ručno je ubran, a u obzir dolaze isključivo najfiniji i najmlađi, tzv. baby listići, s najvećom koncentracijom nutrijenata i aminokiselina. Jedinstvena zelena boja Materia matche proizlazi iz svježine biljke, lokacije njezina uzgoja i njege koju dobiva u svakom koraku proizvodnje. Okus je blago zemljast i smirujuć, s kremastom, bogatom umami notom. U ponudi brenda Materia nalazi se još i matcha whisk, odnosno metlica, sa signature zelenim koncem, matcha spoon, kao i divni setovi matcha zdjelica i stalka u nježnoj ružičastoj boji i kombinaciji crne i sive.