MEDICINSKI FAKULTET NA HARVARDU PRONAŠAO LIJEK KOJI POTENCIJALNO LIJEČI OŠTEĆENJE SLUHA!

Kao pravi ljubitelj dobre mjuze i teškog bassa sam znaš da to ponekad može biti loše za tvoje uši.

Ako si se susreo s gubitkom ili oštećenjem sluha i više ne možeš uživati u svojim najdražim raveovima i glasnoj mjuzi, znaj da možda postoji rješenje za tvoj problem.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Harvard možda su razvili novu kombinaciju lijekova koja bi mogla pomoći u liječenju oštećenja sluha do kojeg dolazi zbog gubitka dlakastih stanica unutarnjeg uha.

Prema radu objavljenom u ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, koktel molekula uspio je reprogramirati genetske putove u unutarnjim ušima miševa za ponovni rast stanica kose.

Dlačice unutarnjeg uha pojačavaju vibracije u mozgu kako bi bile detektirane, ali kada su oštećene, primjerice zbog glasnih zvukova ili glazbe, ne mogu ponovno izrasti kod ljudi. To zatim uzrokuje gubitak sluha.

Govoreći o novim medicinskim otkrićima, Zheng-Yi Chen, izvanredni profesor otorinolaringologije s Medicinskog fakulteta Harvard, izjavio je: „Ovi su nalazi izuzetno uzbudljivi jer je kroz povijest područja gubitka sluha sposobnost regeneracije stanica dlaka u unutarnjem uhu bio sveti gral”.

Gubitak sluha pogađa oko 430 milijuna ljudi diljem svijeta.

Istraživači se nadaju da bi korištenje lijekova u kirurškom postupku moglo pomoći u liječenju mnogih vrsta gubitka sluha.

(Naslovna foto: Facebook/Sony UK)