Rekordna Ultra Europe: 150 tisuća posjetitelja iz 143 zemlje svijeta!

uef

Impresivne brojke pokazuju da je ovogodišnje deveto izdanje Ultra Europe festivala dosad najuspješnije. Festival je tijekom sedam dana posjetilo 150 tisuća partijanera koji su stigli iz rekordne 143 zemlje svijeta! Među njima najviše je bilo Španjolaca, Amerikanaca, Australaca, Britanaca, Francuza, Nijemaca, Hrvata, Norvežana, Talijana i Poljaka.

Bili su tu i posjetitelji iz zemalja poput Meksika, Kolumbije, Andore, Saudijske Arabije, Egipta, Kuvajta, Alžira, Paname, Portorika i Dominikanske Republike. Zabilježeno je više od 200 tisuća noćenja, a gosti su dolazili automobilima, autobusima, vlakovima, avionima te s više od 150 brodova.

uef3

Ultra Europe morsku flotu činilo je 10 luksuznih jahti te više od 150 jedrilica, dok je ona zračna, uz brojne redovne zračne linije, upisala i dolazak 60 privatnih aviona.

uef2

U organizaciji festivala sudjelovalo je više od 3 000 ljudi, za posjetitelje je sviralo više od 200 DJ-a na 9 pozornica u 4 grada, među kojima su bili Hardwell, Martin Garrix, Carl Cox, Alesso, Boris Brejcha, Steve Aoki te brojni drugi.

Procjenjuje se da ukupna potrošnja tijekom ovogodišnjeg izdanja iznosi više od 76 milijuna eura.

Montaža ovog glazbenog grada na Parku Mladeži u Splitu trajala je gotovo 20 dana, a bilo je dovoljno samo 6 da se stadion, nakon festivala, vrati u prvobitno stanje.

Impozantna centralna pozornica ponovno je bila glavna zvijezda u prostoru, a pažnju je privlačila svojom nevjerojatnom veličinom – duga je gotovo 80 m i visoka 22 metra, čime još uvijek drži rekord jedne od najveće pozornice ikad viđene u ovom dijelu Europe.

Jedan stup težio je više od 10 tona. Cijela je oprema stigla u 50 šlepera, a uključuje i više od 1600 svjetlosnih uređaja te više od 1100 metara kvadratnih LED ekrana. Bilo je tu i 240 metara šankova.

uef4

Jedno od festivalskih osvježenja bio je i spektakularni Dron Show, uoči nastupa Martina Garrixa, a čak je 300 bespilotnih letjelica, u uigranoj devetominutnoj koreografiji i uz zvuke poznatih EDM hitova, osvijetlilo splitsko nebo.

uef

Ono po čemu se Ultra razlikuje od svih drugih festivala na svijetu je način na koji povezuje glazbu i destinacije. Iskustvo za posjetitelje ovim dobije potpuno novu dimenziju, a Hrvatska promociju koja je teško mjerljiva bilo kakvim brojkama.

Destination Ultra Europe svoje fanove, tijekom službenog dijela, vodi na put od Omiša, preko Splita do Brača, Hvara i Visa. No, gosti nakon festivala rado otputuju i u Dubrovnik, do slapova Krke te Plitvičkih jezera, mjesta koja su u službenoj anketi odabrali kao ona koja se svakako trebaju posjetiti.

Destinacijska avantura i ove je godine krenula na otoku Braču, u 585 Clubu, a već se sljedećeg dana Ultra ludnica preselila na najsunčaniji hrvatski otok Hvar.

Dnevni Ultra Beach te večernji Resistance Hvar održali su se u Carpe Diem Beach Clubu. U intimnoj i ekskluzivnoj atmosferi 200 godina stare tvrđave Fort George na Visu, poznatije pod imenom Fortica, bila je posljednja stanica devete po redu Ultra avanture.

uef5

Na službenom Ultrinom Youtube kanalu krajem godine naći će se i službeni dokumentarni film o devetom izdanju najvećeg festivala elektroničke glazbe u Hrvatskoj. Organizatori uskoro kreću s pripremama jubilarnog desetog izdanja koje će, ne sumnjamo, biti još veće i još luđe.

(foto: Ultra Europe/Facebook)