ENTER BLOG: Luka tulumario na setu novog Batmana!

Ulazak u svibanj sam si začinio i dnevnim i noćnim aktivnostima do maksimuma. To znači posjet Londonu i njegovim uobičajenim i malo manje uobičajenim atrakcijama, a glavni razlog odlaska bio je Solomunov koncert u legendarnom Printworksu!

 

 

Za tebe imam neke tips&tricks koji će ti dobro doći kad budeš u posjetu Londonu, od stvari koje nisu toliko mainstream kao turističke atrakcije, poput npr. Leake Street Arches-a i majstora Solomuna u legendarnom Printworksu.
TIPS&TRICKS
Javni prijevoz

Pod javni prijevoz spadaju podzemna i gradska željeznica, autobusi i brodovi koji plove po Temzi, a najjednostavniji i najpovoljniji način plaćanja je beskontaktnom karticom. Svaki put kad uđeš i izađeš trebaš samo prisloniti karticu na čitač i cijena svake vožnje će se automatski obračunati. Bez obzira na broj vožnji tokom dana ti maksimalni dnevni iznos može biti 6,70 funti. To znači da ti je dnevna karta za prijevoz 60 kuna u što spada neograničen broj vožnji za sve zone Londona.

 

Uštede i 2 for 1
Postoje različite kombinirane karte za glavne atrakcije uključujući London Eye, London Dungeon, muzej Madame Tussauds i Big Bus hop-on ture koje ti omogućuju uštedu do 50% ovisno o broju atrakcija koje želiš posjetiti. Više detalja o tome možeš pronaći tu.
Veliki broj londonskih atrakcija nudi dvije ulaznice po cijeni jedne. Kako bi ostavio pravo na ovu promociju moraš kupiti kartu za javni prijevoz, ali isključivo na nekoj od željezničkih stanica u Londonu. To može biti i samo jednokratna karta za putovanje između dvije željezničke stanice ili stanice podzemne željeznice, samo je bitno da ima oznaku National Raila. Za ovu opciju možeš više detalja pročitati ona ovoj stranici.
Besplatan ulaz
Naravno možeš i besplatno ući u velik broj muzeja i galerija od kojih su najpoznatiji British Musem, Victoria and Albert Museum, Tate Modern, Tate Britain i National Gallery.
LEAKE STREET ARCHES
Ako si ljubitelj grafita, urbane umjetnosti i kulture onda bi Leake Street Arches mogli biti savršeni za tebe!
Osam željezničkih lukova koji su smješteni u Leake Streetu postale su dom bezbrojnim grafitima.
London & Continental Railways Limited vlasnici su tog prostora i oni podupiru umjetničku zajednicu tako što omogućavaju lokalcima da daju svoj umjetnički doprinos na zidovima tunela svaki dan. Uz uživanje u grafitima možeš sjesti u restoran ili pub koji se nalaze unutar lukova. Odmah na ulazu u tunel naći ćeš grafit sa često postavljenim pitanjima vezanim uz Leake Street Arches.
Da, legalno je tamo bojati
Ne, ne smiješ koristiti tuđu boju
Da, nema pravila
Ne, ne treba ti dozvola
Da, svi mogu bojati
Ne, ne znaju Banksyja
SOLOMUN I PRINTWORKS
Moguće da su ti na društvenim mrežama iskočile snimke i fotke iz ovog legendarnog kluba, ali te snimke ne mogu ni približno dočarati kakav je osjećaj zapravo biti tamo.
Iako karte čak nisu toliko skupe (za Solomuna su bile 270 – 540 kuna) trebao bi ih uzeti čim objave datume za sezonu s obzirom na to da se rasprodaju u samo nekoliko dana. Osim toga, organizacija, sadržaj koji klub nudi, kvaliteta ozvučenja i prostor su izvrsni.

 

 

Solomun je nastupao povodom zatvaranja sezone SS22 svirkom od 6 sati i u toliko sati sam stigao istražiti svaki kutak, svaki prostor, svaki šank, svaki štand kluba i zbog veličine kluba, jedva sam stigao. Koncert je rasprodan što znaći da je u klubu bilo oko 6000 ljudi. Za zatvaranje sezone su imali otvorena dva velika šanka u zatvorenom i jedan u dvorištu gdje si si mogao uzeti i klopu ako ti je trebao predah.
Za razliku od zagrebačkih klubova, umjesto garderobe imaju posebne lockere (ormariće) gdje ostaviš stvari i nastavljaš partijati u miru. Uz to, ako si gledao najnovijeg Batmana si upoznat sa interijerom kluba jer je upravo Printworks služio kao lokacija snimanja Iceberg Loungea.
Nažalost, ako želiš posjetiti Printworks i iskusiti klub za sebe morati ćeš se požuriti jer kako sada stvari stoje, na jesen bi klub mogli srušiti i mogao bi postati samo urbana legenda. Dojam Printworksa i Leake streeta moći ćeš najbolje vidjeti u Reelsu koji sam složio.

https://www.instagram.com/p/CdOF3ibFLEH/