Gradsko povjerenstvo Miamija daje ultimatum Ultri: “Platite dva milijuna dolara ili preselite festival!”

Ultra Music Festival u Miamiju dvije je godine za redom proglašen najboljim svjetskim EDM festivalom i kao takav je postao sinonim za festival elektronske glazbe, a samim time i nezaobilazna destinacija na karti svih pravih partijanera. Međutim, Ultrini organizatori opet se susreću s problemima.

Sporna je, konkretno, sama lokacija održavanja festivala – Bayfront Park, u kojem se Ultra održava još od svojih začetaka.


Još u srpnju prošle godine pokrenuta je peticija od strane The Downtown Neighbors Alliance-a (DNA) kako bi se festivalu zabranilo održavanje na spomenutoj lokaciji uz objašnjenje kako je gradu u interesu vratiti pravo na korištenje parka lokalnim stanovnicima: “Since the beginning of 2017, Bayfront Park has been closed to the public or in a state of disrepair for over 100 days because of mega-concerts like Ultra and Rolling Loud“- stoji u dokumentu koji je prikupio više od 1.100 potpisa.

S jedne strane tako imamo organizatore Ultre, a s druge strane nezadovoljne lokalce predvođene gradskim povjerenikom Miamija, Frankom Carollom. A ova je priča, izgleda, u odnosu na prošlu godinu poprimila mnogo veće razmjere. Posrijedi je jednostavan ultimatum: UItra treba platiti čak dva milijuna dolara godišnje naknade agenciji koja brine o održavanju Bayfront Parka ili – festival preseliti na novu lokaciju.

Prethodni ugovor dozvoljavao je organizatorima korištenje Bayfront Parka u svrhu održavanja festivala na period od pet godina, a Ultra Music Festival se s druge strane obvezao gradu plaćati iznos koji se sastojao od naknade za korištenje lokacije, uz nadoplatu za svakog pojedinačnog posjetitelja, koja je tada bila ukomponirana u trošak festivalske ulaznice. U pet godina Miami je tako zaradio 663.000 dolara, uz povišeni profit od čak 742.000 dolara ove godine.

Uzimajući u obzir činjenicu kako je ove godine istekao Ultrin ekskluzivni ugovor potpisan na pet godina, gotovo je sigurno kako će se organizatori trebati odlučiti na nove strateške poteze po pitanju samog festivala. Kako god da ova priča u Miamiju završila, jedno je sigurno – naša Ultra Europe ostaje u Splitu i ne miče se s Poljuda do 2022. godine!