Zagrebačka i pulska Arena jučer su bile crvene: “Potrebna je hitna reakcija!”

Jedna od najpogođenijih industrija u koronakrizi sigurno je cijela event industrija, a kako bi se upravo o tome kod ljudi podigla svijest, velikoj globalnoj inicijativi pod nazivom RED ALERT, priključila se i Hrvatska. Zbog toga su jučer od 21 do 23h u crvenoj boji zasvijetlile tisuće lokacija diljem svijeta, a među njima i zagrebačka i pulska Arena.

 

Hrvatsku event industriju čini više od 2000 poslovnih subjekata s više od 12.000 zaposlenih, a svi su oni preko noći ostali bez mogućnosti da obavljaju svoj posao. Predviđanja stručnjaka kažu da će proći još cijela godina prije ponovnog pokretanja, stoga je potrebna hitna reakcija te donošenje nužnih mjera kako se cijela industrija ne bi potpuno urušila“, kažu organizatori inicijative u Hrvatskoj.

Svaki live event, od najmanjeg do najvećeg, ima nešto zajedničko. Skriveni dio tog živog mehanizma bez kojeg produkcija u cjelini, odnosno cijeli event ne bi bilo moguće realizirati – su ljudi. Riječ je o talentiranim profesionalcima koji stoje ‘iza zavjese’ i koji su u potpunosti predani svom poslu te stvaraju onaj nezaboravni wow efekt. Riječ je o audio inženjerima, dizajnerima rasvjete, video majstorima,  sistem dizajnerima, tehničarima za razglas, tehničarima za video, tehničarima rasvjete, tehničarima za backline, graditeljima pozornica, tehničarima za energetiku, riggerima, pirotehničarima, stagehandsima, runnerima, roadiejima, stage managerima, production i hospitality managerima, redateljima, logističkim koordinatorima, promotorima, ugostiteljima, vozačima, djelatnicima u brojnim event i booking agencijama, zaštitarima koji su mjesecima na koljenima, bez prihoda i perspektive“, ističu.

Pogođeni su koncerti, festivali, kazališta, sajmovi, kongresi i mnoga druga događanja koja koja ili uopće ne mogu raditi ili pak mogu raditi uz brojne restrikcije i u drastično smanjenom kapacitetu publike koji, koji onda u praksi onemogućuje rad i stvara ogromne financijske gubitke.

Hrvatsku event industriju čini 2000 poslovnih subjekata s više od 12.000 zaposlenih, a godišnje generira 4,5 milijarde kuna prometa. Izbijanjem pandemije doživjeli su potpuno zatvaranje, a nakon šest mjeseci stagnacije situacija se i dalje ne popravlja te se predviđa da će do oporavka i pokretanja proći još barem godinu dana. Bez mogućnosti prihoda i uz nemjerljive gubitke, cijela je industrija pred potpunim urušavanjem te je nužna hitna reakcija Vlade RH“, zaključuju organizatori.